etienne borgers

Etienne Borgers is ruim 15 jaar op uiteenlopende wijze bezig met muziek. Hij is zanger, componist en coach. De laatste jaren staat Etienne ook als performer op de theatervloer. In zijn voorstellingen (4+) mengt hij als een muzikale alchemist klanken, talen, woorden en muziekfragmenten, waardoor een unieke klanktaal is ontstaan. Borgers heeft een passie voor klanken uit verre landen, voor vreemde talen en verlaten landschappen. De kracht van zijn theatrale communicatie ligt niet bij het woord, maar in de combinatie van muziek, klank, beweging en beeld. In de theaterwereld die Etienne schept kunnen kinderen zich moeiteloos verplaatsen. Fantasie doet de rest.

MENEER MØLSK is het vervolg op de drie vorige projecten: SPRAAKMAKEND (2003), KOELE KIKKERS (2005) en SCHAOP (2007). Het belangrijkste ingrediënt is tevens het handelsmerk van Borgers: het unieke, soms bizarre landschap van zijn composities, talen en zang. Ook nu weer staat de wereld van het kind (4+) centraal. Net als in onze vorige voorstellingen draait het om Mølsk, een grote zonderlinge man die zijn menselijke spraak lijkt te zijn verloren, maar daar niet in het minst onder schijnt te lijden. Hij heeft uitsluitend contact met fantasiefiguren en natuurlijk met… kinderen.
Met MENEER MØLSK willen we opnieuw een stap doen in de richting van muziektheater waarin de muziek een steeds eigenzinniger rol speelt. De vormgeving van de muziek en de manier waarop we de muziek dramaturgisch gebruiken willen we verder ontwikkelen en onderzoeken.

MENEER MØLSK is een coproductie met het Noorse productiehuis 'Figurteatret i Nordland', gevestigd op de Lofoten.

MENEER MOLSK wordt geregisseerd door Gienke Deuten. Deuten creëert wonderlijke en humorvolle werelden, die zich tentoon spreiden als landschappen, met beelden die lang op het netvlies blijven staan. Haar beeldende voorstellingen worden bevolkt door mensen die vastgelopen zijn; bij een benzinepomp, in een vissenkom, een vuurtoren, een hotellobby of geketend aan een caravan.

Omdat zijn voorstellingen zo totaal anders zijn dan andere voorstellingen wordt Etienne Borgers vaak gevraagd waar zijn ideeën vandaan komen.
Het grootste verschil zit in het uitgangspunt: geluid; terwijl de meeste voorstellingen uitgaan van een verhaal of een beeld.
Een tijd geleden werd hij gevraagd een workshop te maken voor kinderen en volwassenen over deze manier van theater maken.
Etienne biedt twee unieke workshops aan; een voor kinderen waarin ze ervaren hoe je met geluid kunt spelen en een voor volwassenen die laat zien hoe geluid het uitgangspunt voor een voorstelling kan zijn.